Young Focus Jaarverslag 2016

Met het verhaal van Gerson Martin en Rosalie Lorenzo uit de Posible-campagne

Posible: Tagalog voor ‘mogelijk’

Young Focus blijft groeien

Het aantal kinderen en studenten in ons hele programma is in 2016 toegenomen tot 800. Daarnaast ontfermen we ons over ongeveer 100 kinderen die om diverse redenen van school gegaan zijn. Ze krijgen bij ons de kans om door een speciaal programma achterstand in te halen en weer naar school terug te gaan. En dan hebben we nog onze kleuters: 200 in 2016, 450 in 2017! Een hoogtepunt was de aankoop van een nieuw gebouw waarmee we de groei van onze kleuterschool kunnen realiseren.

 

Onze Posible-campagne

Als je ooit eens op een van de verkeersaders in Tondo, Manilla, hebt gereden waar de oude vuilnisbelt Smokey Mountain zich bevond, dan had je zeker de reclameborden aan de flats opgemerkt. Deze immense posters promootten alcoholische drankjes.

Moet je voorstellen, wát een boodschap: reclame voor goedkope alcohol in een van de armste gemeenschappen in het land. Op posters aan flats langs een belangrijke verkeersader van Manilla. Twee jaar geleden nam Young Focus zich voor om, samen met een sponsor en een advertentie- bedrijf, deze beschamende alcoholreclames te vervangen met een krachtige boodschap van hoop.

Nu vertellen tien nieuwe reclameborden 9 verhalen van mensen uit de buurt van het Smokey Mountain-gebied. Deze helden trotseren de uitputtende ongelijkheid die extreme armoede met zich meebrengt. Het zijn moedige mannen en vrouwen die strijden voor een betere toekomst voor hun gezin.

Geïllustreerd jaarverslag met onze activiteiten in de Filipijnen en Nederland!

Jaarrekening 2016: alle financiële cijfers op een rij met toelichting

Gerson Martin: ‘Armoede is geen belemmering voor je droom’

Dit is het werkelijk inspirerende verhaal van Gerson Martin (27). Hij ging op 15-jarige leeftijd meewerken met zijn vader op de Smokey Mountain-vuilnisbelt. Tevens was hij Young Focus-student en ging IT studeren. Na zijn afstuderen keerde hij terug naar Young Focus om te werken als docent en nieuwe studenten te inspireren. “Droom je dromen opnieuw,” zegt Gerson. “Armoede is geen belemmering om ze te bereiken.”

Rosalie Lorenzo: ‘Ik weet nu dat $3 genoeg is om je kind voldoende te voeden’

Bijna iedere week moest Rosalie Lorenzo naar het ziekenhuis met haar ondervoede dochter. Op zoek naar blijvende verandering schreef ze haar dochter in bij de kleuterschool van Young Focus. Er was plaats, wat haar verzekerde van toegang tot vroege educatie en dagelijkse voedzame maaltijden.

De gezondheid van haar dochter verbeterde door de aanpak van de ondervoeding. Rosalie wilde haar kind thuis ook de voedzame maaltijden kunnen geven en buurtgenoten informatie geven over voeding. Ze besloot vrijwilliger te worden bij Young Focus.

Rosalie is nu lid van het Combat Malnutrition Core Team, een groep zeer gemotiveerde moeders die onvermoeibaar helpen ondervoeding te bestrijden. Ze koken en serveren de gezonde maaltijden voor alle ondervoede kinderen van Young Focus.

Rosalie: “Met slechts een klein budget van P150 ($ 3) per dag, is het inderdaad mogelijk om een gezonde maaltijd aan je familie voor te schotelen.”

Echte mensen, waargebeurde verhalen

Er zijn veel meer verhalen van bewoners die hebben bewezen dat positieve verandering mogelijk is! Ondanks alle tegenslagen die men onder ogen moet zien in het leven. Dit zijn echte mensen met waargebeurde verhalen. Hun levenservaringen helpen ons herinneren dat we de hoop nooit moeten opgeven, en dat moeilijkheden ons niet kunnen weerhouden van de mooie dingen die in iemands leven kunnen gebeuren.

Sjoelen in Manilla

Vrijwilligers bij Young Focus

Wat was het bijzonder om een aantal maanden deel te zijn van het warme, enthousiaste Young Focus-team in Manilla. We genoten enorm van het meedraaien in het fantastische werk dat Young Focus doet voor zoveel kinderen en bleven ons verbazen over de grote passie en liefde van de stafleden.

Een van onze favoriete momenten bij Young Focus was de Nederlandse spelletjesdag die wij hebben georganiseerd voor de kinderen. Van koekhappen tot spijkerpoepen tot zaklopen en sjoelen (er zijn zelfs 3 sjoelbakken naar Manilla gebracht!). De kinderen vonden het geweldig!

Berdien, Eline, Lieke